0 Läs mer >>
När jag gick på Väddö gjorde vi en studieresa till vävmässan i Norrköping. Där köpte jag tre härvor brunt råsilke, som har blivit liggande sedan dess. Litegrand har jag använt till trollhår i en bildväv, men upptäckte då att det var så trassligt att jag dragit mig för att använda det.
För någon månad sedan lärde jag mig att fingervirka, Jodå, den allra enklaste tekniken som förskolebarn får lära sig. Då fick jag för mig att göra något av det här garnet. Idén fick jag efter att ha använt den här underbara sjalen på ett kallt lajv, tillsammans med den här tunikan. Inte riktigt en klockren färgkombination - men det här bruna silkesgarnet skulle passa utmärkt!
Alltså.
Först virka ihop en tjockare tråd.
 
 
 
 
Fick lite kontraproduktiv hjälp av en sur femåring... Det är extra kul att snurra på garnvindan när mamma säger att man inte får det. Trassel.
 
De två första nystana hade samma tjocklek, men det sista var tunnare märkte jag. Det tog många timmar att fläta upp två och ett halvt nystan, så lång tid att jag gav upp halvvägs in på tredje eftersom jag ville få det färdigt till onsdagslajvet jag ville gå på. Att fläta upp den tjockare tråden tog emellertid bara tågresan mellan Uppsala och Stockholm!
 
 
Jag länkade den smalare änden till lite tjockare, det var nämligen en markant skillnad.
 
Så lägger man den fyrdubbel om halsen och trär igenom såhär:
 
Voila!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Råsilkescarf