0 Läs mer >>
 
Det här egenpåhittade ordspråket stämmer ju iochförsig inte alltid i hantverkssammanhang, men rätt ofta ändå!
Det här tog lång tid att göra. Lång. Som synes på dateringen.
 
 
Strax innan konserten på Bäckedals folkhögskolas sommarkurs 2015. Foto av Erika Bengtsdotter.
 
 
Utbildningsdagar måste jag ha något att göra på, annars kan jag inte lyssna. Broderi är lagom tyst. Bättre än att roa sig med telefonen som personen framför mig...;)
 
 

Räkna inte så noga! D...

0 Läs mer >>
Inför ett nattpass då jag skulle sitta vak så ville jag ha något för händer om det skulle bli en lugn natt. Först nålade jag ihop en grov kropp hemma:
 
som jag slängde in i tvättmaskinen för att få riktigt hård. Då blev det denna form:
Sedan roade jag mig med att ge timme-för-timme-uppdatering i facebookgruppen för skulptural filtnålning.
 
 
 
Grönt utanpå den grå kärnan för att få fram mossan senare, och ett grått lager ovanpå det gröna.
 
 
 
 
 
Nyckelpiga på näsan! Ögonen var INTE lätta att göra kan jag säga!
 
 
Mer färg behövdes, och jag hade visualiserat ett blåbärsris i famnen. Jag testade lite nya grepp, och rullade stammarna med trälim för att få dem tillräckligt hårda.
 
 
Efter februari månads trädmonster så var jag rätt less på löv, men det behövdes ju förstås till ett blåbärsris.
 
Blåbären gjorde jag ungefär som snöbollarna till snölyktan, men rullade dem mycket hårdare.
 
 
 
Eftersom stammarna var limmade, så gick det inte att nåla fast blad och bär. Det fick bli superlim. Kändes som fusk, men resultatet blev oväntat bra!
 
 
Nu kunde man ju tro att trollet var klart, men det skulle ju bli ett mosstroll! Fram med den inverterade filtnålen igen!
 
 
 
Till sist, lite vanlig filtnålning runt ögon ocn händer och nyckelpiga för att accentuera dem. Fötterna skulle dock inte vara mossiga.
 
 
 
 
 
 För att visa hur själva mossningen gick till, så spelade jag in en kort film på engelska:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mossigt stentroll med...

0 Läs mer >>
En kollega skadades i en cykelolycka, och jag gjorde en liten skyddsängel till henne. När jag visade den på facebook var ganska många intresserade av en egen, så jag startade en massproduktion.
 
 
Det kan tyckas vara lättare att göra små saker, men ögonen är pilligt att få bra!
 
Vingarna våt-tovades, och glorian är gult garn. Med några stick ner i håret så sitter den ganska fast!
 
Efter ett tag blev det lite enahanda att göra änglar, så det fick bli smådjävlar också. Och tänka sig, en helt annan kategori av vänner var intresserade av dem! En väninna ville ha en av varje, och då fick det bli såhär:
 
Och en tyckte jag behövde en lite mer vågad skyddsängel.
 
Ibland satt jag i skogen och jobbade.
 
Den här lilla tappra själen glömde jag kvar i skogen efter fotograferingen, men hon stod så tålmodigt och väntade på mig dagen efter. Den hon skulle beskydda älskar att vara i skogen, så det blev lite extra kraft i hennes beskydd efter campingen.
 
 
 
 
 
 

Änglar och djävlar

0 Läs mer >>
 
Någon utmanade mig på facebook att ta svartvita foton ur min vardag ett visst antal dagar i rad. Jag har aldrig haft öga för fotograferande, men det här tyckte jag blev ganska coolt så det bjuder jag på!

Fotoutmaning

0 Läs mer >>
 

Lussekattörhängen i u...

0 Läs mer >>
Tomten till höger tog ungefär två timmar att göra, den väger nästan ingenting och har inte hållit formen. Vänstra tomten tog omkring tio timmar, och håller troligen till domedag.
 

Jämförelse - femton å...

0 Läs mer >>
 

Smådrakar

0 Läs mer >>
Från första skaftväxlingskursen, 2008
 

Skaftväxlingsprovbit

0 Läs mer >>
 
Efter en ovanligt tung period på jobbet fick vi besök av någon sorts hälsoperson som kom och pratade med oss om vikten av återhämtning och att ta våra raster. Vi tittade på henne som om hon kom ifrån en annan planet, vilket hon väl på sätt och vis också gjorde. Inom sjukvården går det inte att ta raster hursomhelst. Och visa mig gärna återhämtningsplanen för den som egentligen jobbar till halv tio men behöver jobba över till elva, ska ta sig hem - kanske en timme bort med buss, som går en gång i timmen och som man just missat - och försöka varva ner, sova en stund och vara på plats sex och fyrtiofem igen. Som en ironisk glimt broderade jag denna som väckte munterhet i fikarummet där den har suttit sedan dess.

Återhämtning, hörni!

0 Läs mer >>
Jag hyser en sorts hatkärlek till lin. Jag älskar linnetyg, lingarn, att brodera på och med lin, att klä mig i lin, att sova på linnelakan och doften av lin. Men jag avskyr verkligen att ha lin i varpen!
Den här ganska grova linnevarpen har legat i en gömma sedan jag gick på Wik. Jag hade först tänkt väva hela enfärgad i korndräll och sy något av, men jag tröttnade som synes och blandade in andra färger. Sedan tröttnade jag på korndräll och experimenterade lite.
 
 
Sedan tröttnade jag överhuvudtaget på den väven, solvade om till en smal våffelväv och gjorde disktrasväv. Som jag också tröttnade på framåt slutet.
När jag hade zickzackat och klippt isär dem tröttnade jag på det också, så jag har exakt en färdig trasa och en mängd okantade småtrasor som ligger i någon hög i väntan på bättre tider.
 
 

Linneväv

0 Läs mer >>
 
 
För att få de här öronen att stå upprätt trots tyngd, så krävs att man filtar dem mycket hårt!

Bergatroll med krista...

0 Läs mer >>
 
En väninna önskade sig ett bergatroll, men ville inte att det skulle ha något hår. Hår som är den roligaste biten!
Den blev visserligen rätt söt såhär, men det kändes kallt (jag gjorde den i februari 2018) och framför allt obalanserat. Först gjorde jag en pyttemössa som såg rätt fånig ut:
 
Men sedan fick den en rejäl, och med det var både jag och mottagaren nöjda!
Gaffeln är ett mycket internt skämt.
 
 

Gaffeltroll

0 Läs mer >>
Bling från hobbyaffärer i Sverige kostar en slant, men innan PostNord införde vansinnesavgiften gick det att köpa roliga saker till smycketillverkning mycket billigt! Jag hann precis få hem några påsar med ekollon, kottar, kedjor, diverse ringar, stenar och en påse med nycklar!
 
 
Öronen tar som sagt väldigt lång tid att forma. För att hålla formen måste de nämligen filtas mycket hårt, och det är inte det enklaste när det till en början är en flat, platt yta.
 
 
Till slut blir det dock någon sorts fason på dem!
 
 
Den här nyckelväktaren ville vara lockig, så då fick det bli ullhår istället för silke.
 
 
 

Nyckelväktare!

0 Läs mer >>
 
 
De tre första månaderna var det enbart jag som kom med förslag till utmaningarna, vilket innebar att det alltid var något jag själv ville göra. I april lade emellertid någon till det här omröstningsalternativet, som vann. Jag är inte så mycket för baby och gull, men så kom jag på den här idén! Håret på lilltrollet är uppruggat med den inverterade filtnålen.
 
 
Håret är samma silke som till de övriga bergatrollen, men färgat i te! Det blev aningens tufsigare, men troll ska ju gärna vara lite oborstade.
 
 
 
 
 

Aprilutmaning 2018 - ...

0 Läs mer >>
Utmaningsorden i mars var "green, curious, plant, monster" där monster vann med planta som god tvåa. Flera av oss tyckte att det var en rolig idé att kombinera alla fyra orden!
Jag ville leka med flera idéer. Dels att bädda in en bit sandelträ i figuren för att se om doften tog sig igenom:
 
 
dels testa den nya nålvarianten som jag fått tips om i gruppen - den inverterade filtnålen! Med en vanlig filtnål skjuter man in ullfibrerna, men med en inverterad så är hullingarna riktade åt andra hållet så att fibrerna istället dras ut. Över det grå kärnlagret virade jag ett lager grönt:
 
och den bruna barken ovanpå det:
 
 
Så blev det extremiteter:
 
 
Sedan kom det roligaste! Att med den inverterade filtnålen dra fram mossa, dvs det grå och gröna som ligger innanför den bruna barken!
 
Inte lika roligt var att göra alla löv...Först gjorde jag en massa småtussar av olika gröna nyanser och nålade ihop dem.
 
Sedan plattade jag till dem ännu mer genom att gnugga i handen med vatten och tvål, och höll på att nöta sönder handflatan. Men de blev ändå inte tillräckligt platta i mitt tycke, så jag strök dem. Över sjuttio små löv är det.
 
Att fästa löven tog sin lilla stund också.
 
 
Det tog många, många timmar att göra det här trädet, men det doftar svagt och ljuvligt av sandelträ och är den figur som hittills rönt störst uppskattning i sociala medier!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Marsutmaning 2018 - n...

0 Läs mer >>
 
 
 
När det här godispaketet kom från Kina med 36 olika nyanser, ungefär tre gram av varje, så ville jag göra Den Lilla Sjöjungfrun bara för att det fanns så många gröna nyanser! Håret i silke.

Februariutmaning 2018...