0 Läs mer >>
Skoläster i frigolit lockade till ett nytt skapande - tofflor! Jag håller på med fyra par samtidigt, så under-arbetets-gång-bilderna kommer att bli väldigt blandade. / Some people in my facebook sculptural needle felting group have shown interest in these slippers, so I'm writing this entry in English as well! Here are my styrofoam molds, bought at Korps.
 
En van tovare kan säkert göra det här direkt på en läst, men det kan inte jag. Därför börjar jag med att svepa ull runt en läst, och nåla den rätt så hårt omkring "från sidan" liksom, jag aktar mig för att sticka in nålen i frigoliten för då fastnar den där. Här syns skillnaden mellan nålad och ickenålad ull. / An experienced wet felter can probably do this without needle felting, but I can't. I needle felt quite tight around the mold, making sure I don't felt into the styrofoam.
 
 
 
De här blev inte bra först, det gick hål på dem och inte mycket hände med dem när de bara hade körts i fyrtio grader (som jag läst att någon tvättat dem i för att få dem att filta sig). Då lade jag på ännu mer ull som jag nålade fast ordentligt, fäste dem med gummisnoddar kring lästerna och körde dem på nittiofem! Och då blev det rätt bra. Lite tunt på några ställen fortfarande men det är lätt att laga. / Trial and error and retrying and finally succeeded. Remember to put a rubber band on the ankle on these smaller slippers, or else they will fall off!
 
Här har jag bokat tvättstugan, tvätthon där är ett utomordentligt ställe att tova i med massor av såpa! Först vände jag tofflorna utochin och tovade lite där för att få dem att hålla ihop även på insidan. / When it came to the wet felting, I first turned them inside out and rubbed it a bit with soap and warm water. The soap I use is the classical Swedish Såpa, made from pine oil.
 
 
 
Vände rätt, och satte tillbaka på lästerna. Sedan var det bara att gnugga och gnugga och gnugga för att få ihop det någorlunda. Det tog lång tid. / Turned them again and put them on the molds, and rubbed rubbed rubbed for about an hour and a half to get them as tight as I could around the mold.
 
Här är ena i varje par handtovad: / One slipper of each colour is here hand felted, to show the difference between before and after:
 
Först när jag fått ihop dem ordentligt för hand, så satte jag en gummisnodd om "ankeln" och körde dem på nittiofem grader i maskinen. Sedan såg de ut såhär! / Time for the washing machine! 95 degrees celsius! Secured with a rubber band. After washing, they looked like this!
 
Nu är det dags att dekorera! Detta ska bli nyckelpigtofflor! / Time to decorate! This is going to be ladybug slippers!
 
 
 
 

Tofflor, förberedelse...

0 Läs mer >>
 
 
Under några freddagar sommaren 2018 har Marie på Living Felt i Austin, Texas haft en feltalong där hon har sänt live och visat hur man gör en docka i ull. Det måste jag förstås haka på! Som skelett skulle man ha en viss sorts ståltråd vilket jag inte hade så jag körde med skarvade piprensare.
 
Vanligtvis jobbar jag ju utifrån och in när jag formar mina figurer, men här gällde inifrån och ut med ull virat runt skelettet:
 
 
Och så lite kvinnliga former ovanpå det!
 
 
Sedan filtnålad hud ovanpå det: (huvudet är inte fastmonterat än, det sitter där bara tillfälligt för att stämma av proportioner)
 
 
Händer gjordes för sig genom att vira ull runt tunn ståltråd och applicera någon sorts fästmedel på det. Jag använde utspätt trälim, fungerade utmärkt!
 
 
Och sedan sammanfoga dem med ull till handrygg och handflata. Med en tumme också.
 
Trots att proportionerna rent siffermässigt sätt stämde, så kändes huvudet för litet för kroppen så jag gjorde ett nytt huvud med bruna ögon. Hur ansiktet görs visar jag i det inlägg som handlar om nästa docka, för hon har huvudet som först var tänkt till denna kropp och det var det jag dokumenterade.
 
 
Här har jag gjort en ansikshalva i taget för att kunna visa skillnad före och efter "makeup":
 
 
 
 
 
Fötterna och tårna fick jag göra om några gånger innan jag blev nöjd.
 
Först fick hon riktigt långt hår av silke, vilket egentligen var väldigt fint, men det blev lite tunt (det där var allt jag hade) och hon fällde massor.
(Jag gjorde henne klar på Bäckedals folkhögskola under årets musikvecka - flöjten är inte gjord av mig, den hade jag liggande - och här hade hon sin plats under de sista dagarna.)
 
 
Och jag såg för mig hur dammig den där hårmassan skulle bli rätt kvickt, så jag friserade om henne.
 
 
 
 
Egentligen är hon inte människomåttproportionerlig - men hon är en docka, en liten nymf som smyger omkring i skogen och spelar, så hon får ha vilka proportioner hon vill! Jag är mycket nöjd med henne!

Augustiutmaning - doc...