0 Läs mer >>
Sommaren 2008 gick jag en femdagarskurs på Gamleby FHSK i skaftväxling, en teknik jag aldrig hade hört talas om innan men som lät jättespännande. Tekniken innebär att man kan väva taqueté och samitum (en sorts dubbelsidiga vävar) på ett väldigt mycket enklare sätt, genom att själva solven hänger löst på specialskaften (redkammar eller en på längden itusågad sked). Under kursen satte vi upp små smala provvävar i olika sorters varp och fick prova att väva i alla, och jag blev så inspirerad att jag skaffade allt material som behövs för att kunna väva det hemma. Men, med två barn hemma så misstänkte jag att det kanske inte skulle vara så himla lätt. Solven hänger nämligen löst med hundratals karosseribrickor som tyngd. Jag provade att hänga upp en handfull, och det tog inte många minuter förrän det var ett ormbo, så jag har inte givit mig på det.
I sommar ska det hållas en ny kurs med samma lärare, där vi tar med egen varp och väver en hel väv! Precis som jag vill! En av provvävarna jag gjorde, som jag inte hittar just nu, är med min dotters namn i, och planen är att väva två plädar till barnen med deras namn. Å vad det ska bli roligt!
 
Första snutten är taqueté i en tunn bomullsvarp, som jag har haft velourgarn och lingarn som inslag i. Lite tusen-och-en-natt-känsla kan jag tycka, om man vrider den nittio grader.

n
 
Här är mattvarp, två trådar i solv, med grovt garn, tror det är nöthårgarn, som inslag. När man väver den här tekniken, så kan man utgå ifrån korsstygnsmönster, vilket jag har gjort här.
 
 
 
Detta är inte skaftväxling, utan en solvad taqueté i tre lager. Rejält tjock! Mattlin i varpen, dubbelt inslag av ullgarn som inslag. Den tekniken är lättare att göra hemma, så jag provade den i denna matta.
 
Mattvarp med en tråd i solv, där jag hade trasor som inslag. Det blir rejäla mattor eftersom det är dubbelt inslag!
 
Detta är en filt, det vill säga, tunn bomullsvarp och inslag av ull. Skillnaden mellan pläd och filt är att pläden har samma material i varp och inslag, och att varpen syns tydligt. Filten ska ju beredas efteråt, och ullinslaget täcker då varpen helt.
ade

 
Möbeltyg i samitum, det vill säga, en dubbelsidig kypert.
 

 
Några små provvävar till blev det, men dem hittar jag inte i mina gömmor just nu.
 
Generellt är jag inte mycket för provvävar, jag vill ge mig på en produkt med en gång, men i det här fallet var det verkligen berättigat!

Skaftväxling

0 Läs mer >>
I början av januari pågår en intressant debatt i media om skolslöjdens vara eller icke vara, där egentligen en enda person tycker att slöjden borde skrotas, och resten protesterar vilt. Här är mitt inlägg i debatten.
Ärligt talat var jag inte särskilt förtjust i slöjd i skolan. Särskilt inte textilslöjd, där allt var så millimeterpetnoga och utrymmet för egen kreativitet ganska minimalt enligt vad jag minns. Men det tar jag igen nu!
 
 

Smörknivsupproret...

0 Läs mer >>
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Huldra

0 Läs mer >>
 

Trollängel

0 Läs mer >>
Ny idé! Mycket roligt.
 

Svamptroll

0 Läs mer >>
 
 
Vanmäktig inför flyktingströmmarna auktionerade jag ut en del hantverk och uppmanade vinnarna att skänka summan till välgörenhet. Detta var ett.

Tändsticksask

0 Läs mer >>
 

Tomtar i snön

0 Läs mer >>
På barnsjukhuset där jag jobbar har kollegorna ofta roliga örhängen. Jag tänkte att det kunde vara lite stämningshöjande med lussekattsörhängen!
 
 

Örhängen

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
 
 

Tomtekavalkad

0 Läs mer >>
 
 
Tores sexårsklass kallades Kastanjen. Detta var avslutningspresenterna till pedagogerna 2014!

Kastanjeörngott

0 Läs mer >>
I en kasse jag fick med mattrasor låg en massa rött. Det fick bli en röd matta!
 
 
 

 
 

Röd kypertmatta

0 Läs mer >>

För första gången någonsin ville sonen gå bus-eller-godis på Halloween. Som tur var hittade jag ett linnetyg i föräldrarnas källare, som jag snabbsydde en mantel av. Den blev en favorit, så på julafton delades klapparna ut av en stor tomte och en mindre trollkarl.
 
 
 
 

Trollkarlsmantel

0 Läs mer >>
 Dottern har en kontaktbok som går mellan hemmet och skolan/fritids. Jag saknade ett bokmärke i den, så jag vävde ett med brickor och petade in i ryggöppningen. En knut nertill håller det på plats. Blev riktigt bra!
Vet inte varför bilderna envisas med att bli uppochned, det är de inte i arkivet, men ni ser ändå principen.
 
 
 
 
 
 
 
 

Bokmärke